To Chemecon  αποτελεί τον πρώτο εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό σύλλογο Νέων Χημικών Μηχανικών που δραστηριοποιείται στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα από τις δράσεις προσπαθεί να βοηθήσει τους μελλοντικούς Χημικούς Μηχανικούς να αποκτήσουν όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη εξοικείωση, τόσο με την αγορά εργασίας όσο και με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της.

Στην προσπάθεια του αυτή, διοργανώνει πληθώρα δράσεων κάθε ακαδημαϊκή χρονιά με σκοπό να καταρτίσει τους φοιτητές Χημικούς Μηχανικούς με τις δεξιότητες που απαιτεί το επάγγελμα τους.  Τα τελευταία 2 έτη, αποκορύφωμα του κύκλου εκδηλώσεων του Chemecon αποτελεί μια ημερίδα επαγγελματικής διασύνδεσης, τα ChemDays. Σε κάθε ChemDay αναπτύσσεται, όσο πιο πολυεπίπεδα γίνεται, ένας κλάδος της Χημικής Μηχανικής. Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν εταιρίες του κλάδου, οι οποίες ενημερώνουν φοιτητές και μη, για τις βιομηχανικές μεθόδους που ακολουθούνται και  τις προοπτικές του.

Ωστόσο, εκτός των ομιλιών, από τις ημερίδες δεν θα μπορούσε να λείπει και μία επιστημονική οπτική, υπό το βλέμμα ακαδημαϊκών ερευνητών, τη Γωνιά Έρευνας. Πρόκειται  για μία ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών ανάμεσα σε φοιτητές, ερευνητές και εταιρίες. Σε ένα πλαίσιο διαδραστικής παρουσίασης και αλληλεπίδρασης των ερευνητών με τους συμμετέχοντες δίνεται η ευκαιρία συζήτησης και προβληματισμού ως προς το ερευνητικό δυναμικό του εκάστοτε κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ολοκληρώθηκε στις 4 Μαίου 2018 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο ChemDay που αφορούσε την ενασχόληση του Χημικού Μηχανικού στο βιομηχανικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το PetroChem.  Ενεργή συμμετοχή στην ημερίδα είχαν πρωτοπόρες εταιρίες του κλάδου, όπως: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ELDON’S, ENOIA, Ergonomia, Management Force, Energean, Motor Oil και Coral. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τους ομιλητές, τις συμμετέχουσες εταιρίες και τους ερευνητές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του PetroChem, εδώ.

Θέμα του φετινού ChemDay, που θα διοργανωθεί στις 10 Μαΐου του 2019 στο OTEacademy , είναι ο κλάδος των τροφίμων. Το FoodChem, όπως ονομάζεται, ακολουθώντας τα βήματα του PetroChem,  θα προσπαθήσει να φέρει την βιομηχανία τροφίμων ένα βήμα πιο κοντά, προσκαλώντας εταιρίες του κλάδου καθώς και ακαδημαϊκούς ερευνητές με αντικείμενο τα τρόφιμα, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και την γνώση τους. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τους ομιλητές, τις συμμετέχουσες εταιρίες και τους ερευνητές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του FoodChem, εδώ.

Ποιος ο σκοπός των ChemDays και τι μπορεί να μου προσφέρει;

Βασικός στόχος,  τον οποίο το Chemecon επιθυμεί να πετύχει μέσω των ChemDays, είναι, για ακόμη μια φορά, η διασύνδεση των φοιτητών  Χημικών Μηχανικών με το αντικείμενο το σπουδών τους. Αναγνωρίζοντας το κενό μεταξύ θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής στη βιομηχανία, προσπαθεί να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις εκάστοτε βιομηχανικές  διεργασίες, την συνδυαστική σκέψη, την επίγνωση των κινδύνων αλλά και την πολύπλευρη αναγνώριση των προοπτικών που ο κάθε κλάδος διαθέτει μέσω του διαρκούς εκσυγχρονισμού των τεχνολογιών και των πρακτικών που ακολουθούνται. Καθώς κάθε βιομηχανία και κάθε κλάδος , οφείλει να εξελίσσεται διαρκώς , ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις κοινωνίας, της επιστήμης και του περιβάλλοντος, οι φοιτητές Χημικοί Μηχανικοί, ως μελλοντικοί επαγγελματίες, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι κάθε στιγμή για τις εφαρμοζόμενες πρακτικές στη βιομηχανία και τις δυνατότητες που έχουν αυτές να αναπτυχθούν.

Τα ChemDays, λοιπόν, αποτελούν μια ευκαιρία επικοινωνίας του δυναμικού του κάθε κλάδου με τους μελλοντικούς επαγγελματίες, τους φοιτητές. Μέσα από αυτά, οι φοιτητές Χημικοί Μηχανικοί , και όχι μόνο, έρχονται σε επαφή με τους πρωταγωνιστές τους κλάδου, έχοντας την δυνατότητα να ανακαλύψουν το αντικείμενο ενδιαφέροντος τους, να γνωρίσουν επαγγελματίες με χρόνια εμπειρίας, να λύσουν απορίες και προβληματισμούς, και τελικά, να κατανοήσουν πώς η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Τα ChemDays αποτελούν την μεγαλύτερη απόπειρα του Chemecon, να εκπληρώσει τον στόχο του, την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των σπουδών του φοιτητή Χημικού Μηχανικού και της εφαρμογής  τους. Έρχονται ακόμα περισσότερα!